22.9. - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Srijeda, 22.9.2021.

Osvještenost, a onda savezništvo, podrška i aktivizam najmoćnije su oružje protiv nasilja.
Bilo je to jasno danas, u atmosferi koju je stvorio događaj 'Sva lica žene'. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježili smo kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje.  Našim sugrađankama, prolaznicama na Korzu, četiri vrsne riječke umjetnice:  Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša poklonile su portrete – kao simboličan dar koji predstavlja slobodu žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena.

Prepunili smo UZOR snagom koju ste danas stvorili - sve vi umjetnice, sve građanke koje su preko puta njih sjele i sve građanke i građani koju su nam se makar približili iz znatiželje da razgovaramo o jednoj od najvažnijih tema ovog doba - nasilju nad ženama.

Odlučno i hrabro borimo se i dalje!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice od strane supruga ubijena je Gordanu Oraškić, njezina odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljanu Hvalec te teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković. Počinitelj je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.