346 crnih balona

Petak, 21.9.2018.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine.

Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je na Korzu simbolično pušteno u zrak 346 balona za isto toliko ubijenih žena u zadnjih 16 godina. Samo u 2017.g. ubijeno je 14 žena, a u prvih 8 mjeseci ove godine 5.

Sigurna kuća Istra započela je s ovakvim načinom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja, a zadnje četiri godine i Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, kao organizacija civilnog društva koja vodi Sklonište za žrtve nasilja u obitelji, na ovaj način upozorava na potrebu za većom zaštitom žrtava