Petak, 5.10.2012.

U Organizaciji Udruge U.Z.O.R. predstavnice američke organizacije Advocates for Human Rights (AHR-Zagovarateljice ljudskih prava) iz Minnesote Rosalyn Park i Cheryl Thomas i Valentina Andrašek iz Autonomne ženske kuće Zagreb u Rijeci su predstavile rezultate istraživanja "Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje – Izvještaj o ljudskim pravima".

Američka nevladina organizacija The Advocates for Human Rights te bugarska organizacija Bulgarian Gender Research Foundation je s lokalnim partnerom  Autonomnom ženskom kućom Zagreb provela  istraživanje o provedbi hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje. Istraživanje je provedeno u 2010. i 2011. godini u 11 hrvatskih gradova, među kojima je i Rijeka.

Izvještaj sadrži stotinjak preporuka hrvatskoj Vladi kako može poboljšati zakonodavni okvir da bi u praksi puno bolje funkcionirao, a posebno su izdvojene preporuke: hitna provedba politike koja nalaže dužnosnicima pravnog sustava, a posebno policiji, identificiranje primarnog agresora u slučajevima nasilja u obitelji kako bi se izbjeglo kontinuirano uhićenje žrtava partnerskog nasilja kada djeluju u nužnoj obrani, uspostavljanje sustava redovite komunikacije i suradnje koja bi uključivala sve sektore – pravosudni, policijski, kazneni, sektore socijalne i zdravstvene skrbi, obrazovni i nevladin sektor kako bi se riješilo pitanje nasilja u obitelji (koordinirani odgovor zajednice) te osigurati odgovarajuće i trajno financiranje skloništa osiguravajući im njihovu autonomiju.