Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja

Utorak, 17.9.2019.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održat će se u petak 20. rujna u periodu od 11 do 13 sati.

Program obilježavanja:

11:00 - 11:45   Okupljanje ispred Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta u  ulici Dolac 7b
11:45 - 12:00  Kretanje povorke prema Korzu
12:05   Puštanje crnih balona za ubijene žene od strane članova obitelji
11:00 - 13:00  Štand na Korzu s materijalima i mogućnošću informiranja s djelatnicama i  djelatnicima U.Z.O.R.-a

Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka u suradnji s Odjelom za prevenciju policijske uprave primorsko - goranske obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Pozivamo sve građanke/ne da se uključe kako bismo svi zajedno doprinijeli većoj senzibilizaciji društva na problematiku nasilja nad ženama.

Programu obilježavanja pridružit će se  učenici/e i djelatnici/e Prve riječke hrvatske gimnazije i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Sigurna kuća Istra započela je s ovakvim načinom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja, a zadnjih pet godina i Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, kao organizacija civilnog društva koja vodi Sklonište za žrtve nasilja u obitelji, na ovaj način upozorava na potrebu za većom zaštitom žrtava!